Den hellige julestria

Aina Oset

Det er hva jeg velger og gjøre ut av ting som er viktig.

Julen er ikke her for at vi skal få den fineste gaven, spise den dyreste ribba, ha det fineste juletreet eller den mest eksklusive nyttårsfeiringen. Den er til for å nytes!

Etter selv å ha vært mer sliten enn noen gang før i innspurten til jul, kjent på depresjon og en generell angst for at ingenting skal være bra nok eller godt nok for dem rundt meg så har jeg innsett en ting. Det er hva jeg velger å gjøre ut av ting som er viktig. Hvis noen blir misfornøyd fordi gaven ikke er som forventet, da er ikke det mitt problem, men heller et eksempel på hvor bortskjemte vi egentlig er.

Sliten kommer jeg sikkert til å være til langt ut i januar, men det å ikke lenger føle at jeg må stresse mere skaper en form for ro. Så langt er det to kakeslag i bokser. Sannsynligheten for at det blir flere er små, det er kun hvis jeg vil. Det ene slaget kom fra en av de beste dagene jeg har hatt
på lenge. Jeg samlet to venninner for å bake pepperkaker og pynte de med et klin av melis og non stop. Hvordan de endte opp med å se ut brydde vi oss ikke om. Det eneste som betydde noe var at vi hadde det fint sammen og at deigen smakte like godt som vi kunne huske fra barndommen. Juletreet dro jeg også inn en uke for tidlig dette året, rett og slett på et innfall. Det var så koselig når jeg, min samboer og nabogutten på tre år satt og så på det ferdig pyntede treet med hver vår kopp kakao. Da senket roen seg.
For uansett hvordan resten av julen ville utarte seg så var pynten fremme, lukten av jul var tilstede og ute dalte snøen.

Når jeg i dag har kjøpt inn den aller siste gaven og skal hjem for å sy siste rest så gleder jeg meg til å begynne jobben med å pakke de inn. For meg er det nesten en like stor glede å pynte gavene til randen med fine bånd og lapper. I morgen skal jeg kun gjøre det jeg vil, kanskje det blir baking, pynting eller vask av gulv. Men hvis det blir julefilmer på Netflix med godterier og julebrus så skal jeg nyte det også. For vet dere hva? Jul blir det uansett og når dere sitter der med middagen innabords så har ikke stresset lenger noe å si.

 

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig god jul og et fantastisk nytt år.