En hyggelig prat med vår styreleder Haakon Tronrud
Godt forberedt med spørsmål møtte vi Haakon i hans lokaler. Intervjuet ble til en god samtale, en slik samtale du husker lenge.
Foto: Mahdis Ardabilchi, tekst: Helge A.Gjevestad
Men først litt om gründeren, håndverkeren og entreprenøren Haakon Tronrud: På barneskolen hendte det at han havnet på gangen når han ble ekstra urolig og lesefagene ikke det han likte best. Men når klassen begynte med sløyd, ja da var han plutselig engasjert og en av enerne i klassen.
Det ga selvtillit og engasjement. Ledererfaring fikk han i ung alder gjennom speideren, og der fikk han ta ansvar for patruljen i flokken. Likevel holdt ikke karakterene til realskole, så det ble framhaldskole på Haakon.
Lærerne oppdaget fort at han hadde gode evner, så han fikk lov til å ta realskolen på brevkurs
Ønske var å komme inn på elektrolinjen. Men der havnet han som nummer 24 på ventelisten. Det tok han tungt. Men handelskolen kom han inn på. Han lærte seg touch-metoden og var allerede utstyrt med skrivemaskin hjemme, den hadde han fått til konfirmasjonen. Samtidig med handelskolen tok han artium, også på brevkurs. Så ble det utdanning som tømmermester. I 1976
startet han sitt eget firma, 20 år gammel.
Vi skifter og spør hva fontenehuset kan gjøre for lokalsamfunnet. Hans gode svar på spørsmålet er – Jeg har hørt om mange som går både tre og fire ganger forbi huset før de tør å gå inn. Vi må gjøre dørstokken så lav at det blir lett å trå over og bli en del av fellesskapet på huset. De som sliter skal føle seg velkommen av både medarbeidere og medlemmer.
Hva tenker du om at vi nå er fordelt på to hus, spør vi Haakon. - Vi bør nok vri om nøkkelen og sette organisasjonen i førstegir på utkikk etter et nytt sted å være hvor alt er på en flate. Det er litt synd at det kjempefine huset i bakken er for lite, samtidig viser det at interessen for fontenehuset er stigende. Huset bør ligge sentralt og alt bør være på en flate.
Med tanken om at en må yte før en kan nyte, ledet han firmaet frem til å omsette for 1,3 milliarder og ha 340 ansatte. Det er naturlig å spørre om han tar seg tid til å lede styret vårt, eller om han har tid. Haakon svarer kontant at han har tid. Han mener at fontenehuset er en veldig viktig oppgave å engasjere seg i.
Det er viktig at folk blir sett i alle faser av livet
Det er også viktig at folk fra næringslivet bidrar med sin erfaring og kunnskap. Det er med på å drive organisasjon fremover. Alle har en psykisk helse, fortsetter Haakon. Han sier at det er viktig at folk blir sett i alle faser av livet. Spesielt når den tyngste oppgaven er å stå opp om morgenen.
Han er opptatt av at folk skal føle seg integrert i samfunnet, uansett ballast og evner. Men også kjenne på ansvar, respekt og struktur. – Står det Tronrud på spisebrakka, spiser ingen med capsen på, tar han frem som eksempel.
Så stikker vi inn et spørsmål om konsensusprinsippet går an å bruke i næringslivet også.
- Konsensus virker bra på fontenehuset, mener han. Men, det må ikke bli slik at debatten er der kun for debattens skyld. Her er det viktig at medarbeiderne er påpasselige og at standardene følges.
Til sist får vi med oss hans beskjed om at folk utvikler seg best når de får ansvar. Av og til må mesteren koste gulvet og lærlingen kjøre maskinene, avslutter han
Mahdis og Helge sier tusen takk for et godt, varmt og lærerikt møte med vår styreleder.