Spør mer

I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse og temaet SPØR så utfordret vi kjente lokale personer til å si noe om hva dette betydde for dem. Og hvilken fantastisk respons vi fikk! Her er hva de svarte.

 

Kirsten Orebråten, ordfører i Ringerike kommune
Sammen kan vi skape mer åpenhet om psykisk helse. Ved å markere verdensdagen for psykisk helse, og gjøre det enklere å snakke om hvordan vi har det, kan vi alle bidra til å gjøre en forskjell. Vær oppmerksom, vis interesse og vær tilstede.
Morten Lafton, ordfører i Jevnaker kommune
Verdensdagen for psykisk helse er en svært viktig markering av det som for alle mennesker er avgjørende for å få et godt liv, uansett bakgrunn og forutsetning. De fleste av oss setter pris på å jevnlig bli spurt om hvem vi er, hvordan vi har det, og hva vi liker å drive med. Alle trenger vi å bli lagt merke til eller bli sett av noen enten vi er barn, ungdom, voksne, gamle, arbeidssøker, arbeidstaker eller leder.
På en dag som denne vil jeg oppfordre alle til å tenke på hvordan du selv vil bli lagt merke til i hverdagen, og utfordre alle på å være mer oppmerksomme på de man har rundt seg. TØRR og spørre mer, vær nysgjerrig på hvem andre er og hvordan de har det. Ikke vær redd for å bry deg for mye om andre, det kan hende at du ved å spørre mer også finner nye sider ved deg selv. Ha en strålende flott og oppmerksom dag.
Syver Leivestad, ordfører i Hole kommune

Hva kan du og jeg bidra med?

  • Vi skal spørre mer og være interessert og nysgjerrig på en positiv måte .
  • Vis andre oppmerksomhet uansett om det er på jobben, hos familien, vennekretsen eller i nabolaget.
  • Bidra til mer åpenhet i hverdagen.
  • Vi må bli flinkere til å lytte.
  • Vi må selv være åpen for å få en god dialog og stille spørsmål.
  • Jobbe for et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø.
  • Vi må bli et rausere samfunn.

Jeg har i alle år sagt at du kan snakke og spørre om det meste hvis vedkommende du snakker med skjønner at du vil en vel. Alle trenger noen å være sammen med eller snakke med eller begge deler, ikke bare 10 oktober.

Cecilie Laeskogen, hotelldirektør Sundvolden Hotel

Jeg tenker at det er viktig at dersom du spør, må du ha tid og overskudd til å lytte til svaret og følge opp med omsorg og omtanke. Overfladiske spørsmål og svar virker mot sin hensikt. Like viktig tenker jeg det er at de som sliter psykisk sier ifra og spør en venn, en lærer, en fastlege eller et familiemedlem om tid til et møte og en samtale rundt det som gjør vondt. De fleste skal gjennom slike faser i livet, noen vanskeligere enn andre. Viktig å snakke om hvor vanlig og normalt det er å møte på psykiske utfordringer. En smerte som deles gjør mindre vondt.

Joefrey Ragasa Sacyaton, personlig trener 

Han har besøkt Hønefoss og Tufteparken flere ganger, alltid like inspirerende og inkluderende uansett hvem han møter:
Ordene Spør mer betyr veldig mye for meg. Det tok meg langt tid før jeg skjønte at å «spørre mer» er utrolig viktig og er nøkkel til veldig mye problemer i livet. Jeg skal være ærlig si at jeg har vært en veldig sta person som skal klare meg selv og oppnå mine mål helt «alene». Men etter en lang stund skjønte jeg at her tok jeg veldig feil. Å spørre mer, har hjulpet meg til å forstå mere om alt jeg alltid har bært og lurt på lenge alene. Når jeg slapp mitt ego og stolthet- og heller ble mer ydmyk og god mot meg selv ikke bare andre, så begynte jeg å innse at å «spørre meg» var ganske sunt for sjela. På grunn av ordene «SPØR MER» så har det hjulpet meg til å gå i rett linje med det jeg driver med. Og spørre mer har også åpnet mine tanker med å bry meg mer riktig hos andre også. Prøve å få andre til å forstå hvor viktig det er å spørre mer om hjelp og innse at det er ikke en svakhet å spørre om litt hjelp. Når du føler at du bærer på noe usikkerhet, smerter, drøm eller kjærlighet – så «spør mer» og ta til deg de rådene fra folk som er sterke på sin felt. La deg inspirere. Spør de som vet og voks på det og bli mer rik på kunnskapen som vil få deg nærmere drømmen din.

Til dere som er på dette fantastiske opplegget Verdens dagen for psykisk helse så vil jeg dele dette: Jeg har selv opplevd mye i min barndom. Hatt det veldig tøft gjennom hele skole perioden siden barneskolen helt til videregående. Og skulle jeg gjort noe endring på det nå, så er det å tørre å spørre mer. Reach out there og vær modig nok til å spørre om hjelp eller snakk ut om dine følelser og usikkerhet. Ikke være redd for å snakke ut om det du lurer på. Du vet ikke før du spør og man har så mye rettigheter og muligheter som du kanskje ikke vet om enda. Råd og tips fra meg: Reach out there og vær modig. Spør når du er usikker!
Love Joefrey

Martin Boork, hockeytrener Ringerike Panthers

Verden er full av muligheter. Men også lett å miste seg selv i. Vi mennesker er alltid i forandring og stadig på reise gjennom livene våre. Derfor så viktig at se hverandre og ikke ta den personen du har nære deg eller møter tilfeldig et sted for gitt. Hverdagen gir oss begge deler av lys og mørke både på jobb og privat. Spør ofte og spør mer. Noen fine korte ord av oppmerksomhet. Små ting i hverdagen vi gjør for hverandre skaper mye mer varme enn store ord og løfter. Spør.

Jørgen Moe, god venn av Fontenehuset Hønefoss

Det er ikke det vi vet, men det vi gjør med det vi vet som definerer vår handlekraft. Når det kommer til vår fysiske helse, vil de aller fleste mennesker kunne liste opp en lang rekke tiltak relatert til kosthold og aktivitet for å bedre egen fysiske helse. Selv kan jeg komme på minst ti tiltak som jeg enkelt kunne satt inn for å bedre helsen min på dette området. Hvor mange jeg har iverksatt er en annen sak, men jeg mangler ikke kunnskap.
Men hvordan stiller dette seg når jeg stiller det samme spørsmålet relatert til min psykiske helse? For meg er verken kunnskap eller begrepsapparatet like sterkt på dette området. Jeg kommer til kort, og blir takknemlig for at virksomheter som Fontenehuset jobber med å fjerne stigmaer knyttet til psykisk helse, ved bl.a. å gi oss et tydeligere språk og en rekke tiltak og øvelser. Vær åpen og nysgjerrig - Spør mer!
I år stiller vi bl.a. spørsmålene: «Kan vi lære oss å stille spørsmål som inviterer til åpenhet, dialog og forståelse?» og «Hvordan kan vi vise interesse eller stille spørsmål som fremmer deling og ikke avvisning?» Begge antageligvis retoriske, men ved å grunngi svaret sitt, tror jeg de fleste av oss kommer til at vi har mye ugjort for å bedre egen og medmenneskers psykiske helse.
Selv har jeg en lei tendens til å stille spørsmålet «Hvordan går det med deg?» og forvente det sedvanlige «Jo, takk. Det går bra. Og du?». Jeg er heldig som er omgitt av åpne og gode mennesker, som i riktige anledninger har gitt meg ærlige og vanskelige svar. Det har lært meg til å stille flere spørsmål, og våge å nyansere denne floskelen «hvordan har du det» med et enkelt, lite «egentlig» når situasjonen tillater det. Slik har jeg både fått hjelp og gitt hjelp, og jeg har blitt flinkere til å skape situasjoner hvor det er plass til et «Egentlig» Spør mer. Det er en god investering i egen, og medmenneskers helse.

Anita Gomnæs, HVO i Vestre Viken HF og varaordfører Hole kommune

Når vi spør «hvordan har du det» - er det en frase eller bryr vi oss virkelig?
Etter mitt syn har vi blitt et samfunn som tilsynelatende er varmere, vi kan jo lure på hvor dypt og ekte det er. Når jeg spør: hvordan har du det, så må jeg forvente og ha tid, til et ærlig svar.
Hvis vedkommende sier – «jeg har det ikke så bra» så må jeg være villig til å ta den tiden som er nødvendig og prioritere bort noe annet.
Rett og slett være helt til stede!
Kan vi kutte ut fraser og kun spørre om ting vi virkelig vil vite noe om -bry oss og bruke de ekstra minuttene som kan gjøre en forskjell for denne personen den dagen.
INGEN er så travle at vi ikke kan bry oss skikkelig – spør mer og ta deg tid til å høre etter.

Amal Aden, forfatter og samfunnsdebattant

Vi har alle både en fysisk og en psykisk helse og det er aldri en skam å be om hjelp. Ingen spørsmål er for dumme å stille.

Haakon Tronrud, styreleder Fontenehuset Hønefoss

Vi ønsker alle å bli sett, bli lagt merke til og få oppmerksomhet. Når man har de tunge stundene og ikke alt er like greit, ja da er det å bli sett og spurt så viktig. Det er så lett å glemme i hverdagen, om det er hjemme, på jobb eller med venner. Jeg skal bli flinkere til å spørre deg mer, for da får jeg så mye bedre forståelse av deg. Sammen kan vi skape et varmere samhold med bedre forståelse for hverandre, men da må vi spørre hverandre.

Anders Jacobsen, tidligere skihopper

Jeg blir glad når noen spør hvordan jeg har det. På overflaten kan alt se bra ut, men alle ønsker oppmerksomhet og anerkjennelse rundt hvem vi er og hva vi gjør. Uavhengig av status. Det koster så lite og bry seg litt mer, og kanskje sette av noen minutter til en venn, kollega, lagkamerat eller familie. Du kan gjøre en forskjell.

Marie Risan, komiker og revyartist

Alle vil og trenger vi å bli sett. Men det ikke like lett for alle å vise seg. Derfor er det viktig at vi alle blir flinkere til å spørre mer. Det gir folk sjansen til å svare. Hvor ofte har vi ikke hørt «jeg er så glad for at du spurte» Mange synes det er vanskelig å snakke med kjente og ukjente og holde samtalen igang. Da er mitt tips- spør mer! Det finnes alltid et oppfølgingsspørsmål.

May Janne Botha Pedersen, direktør Ringerike sykehus

Det er viktig for oss å bli sett - vær nysgjerrig, vis interesse og gi oppmerksomhet til andre mennesker rundt deg. Noen ganger har vi mennesker behov for og ønsker mer oppmerksomhet fra omgivelsene. Ved å bygge god kultur for å se hverandre vil vi skape trygghet, respekt og tilhørighet for hverandre. Det vil bidra til et mer inkluderende arbeidsmiljø, skolemiljø og nærmiljø.

Bror Andersen, regissør

Vi trenger alle å bli sett. Vi trenger alle oppmerksomhet og interesse rundt hvem vi er og hva vi gjør. Noen får det på scenen, noen får det på fotballbanen. Noen på skolen, andre på jobb og i hverdagen…men noen får det kanskje aldri. Alle fortjener det, og alle trenger det. Annerkjennelsen for at noen ser oss og bryr seg skaper trygghet, identitet og at man er verdt noe.
Om du bryr deg, om du spør, om du er opptatt av andre, kan gjøre en forskjell. Det betyr så mye, men koster så lite.

Frode Lafton, tidligere fotballspiller

For meg er det viktig at man spør om hvordan man har det, bare det viser respekt for andre uavhengig av status. Samtidig viktig å huske at vi er forskjellige, noen er utadvendte og noen er mer beskjedne. Hvis man er beskjeden er mitt råd at det er godt nok å kunne si hei til man føler seg trygg til å si noe mer. Man blomstrer/øker selvtilliten når man blir sett for den man er, og føler seg mer inkludert.