Psykt bra mangfold

Fontenehus som arena for integrering og kvalifisering av flyktninger med psykisk uhelse

Flyktninger har høyere forekomst av psykisk uhelse sammenliknet med resten av befolkningen. Psykisk uhelse er med på å gjøre integreringsprosessen utfordrende. Fontenehuset Hønefoss har i samarbeid med Ringerike kommune fått innvilget midler fra Integrerings– og mangfoldsdirektoratet, og startet et prosjekt for flyktninger med psykisk uhelse.

Målsetninger

Utarbeide en modell- og metodebeskrivelse for avtalefestet samarbeid mellom Fontenehusetkommunens flyktningtjeneste (Læringssenteret), enhet for psykisk helse og rus, NAV og Frivilligheten i kvalifiserings- og integreringsarbeid av flyktninger.

Flyktninger med psykisk uhelse:

  • opplever styrket livskvalitet og er integrert i samfunnet.

  • kommer ut i arbeid/studier.

  • har oversikt og mulighet til å nyttiggjøre seg kommunens tilbud innen psykisk helse

  • kjenner til og deltar i frivilligheten

Målgruppe:

Deltakere på introduksjonsprogrammet med liten eller ingen skolebakgrunn. Underveis har vi åpnet for andre grupper i introprogrammet som har et ønske og behov om å delta. Vi opplever at dette tilfører prosjektet noe positivt i form av deltakere hjelper hverandre, kommunikasjon kan oppleves lettere - både på tvers blant deltakerne og mellom prosjektdeltakere og øvrige medlemmer i fontenehuset.

Prosjektet har etablert et tett samarbeid mellom Fontenehuset og Læringssenteret.

Fontenehuset deltar på foreldreveiledningskurs og på ukentlig språkkafe på Læringssenteret. Det er jevnlige samarbeidsmøter mellom prosjektleder fra fontenehuset og programrådgiverne på Læringssenteret.

Fontenehuset arrangerer språkkafe på fontenehuset hvert kvartal. Det har vært cirka 50 deltagere hver gang. Stor suksess, hvor mange medlemmer og medarbeidere i fontenehuset deltok aktivt i praten rundt bordene.

Deltakerne i prosjektet kommer til fontenehuset på fast tid en gang i uken. Her deltar de i arbeidsoppgaver i resepsjon, på kjøkken, grønt rom, på verksted osv. Dagen avsluttes ofte med sosiale aktiviteter som bordtennis, puslespill eller annet med fokus på språktrening i trygge rammer. En fast gruppe på syv stykker kommer regelmessig en gang i uken. I tillegg kommer noen av deltakerne etter eget initiativ spredt utover uken. Fontenehuset er godt forberedt med tilpassede oppgaver i den arbeidsretta dagen sammen med andre medlemmer. I tillegg til den språktreningen arbeidsoppgavene sammen med andre medlemmer gir, så har språktrening også blitt en egen arbeidsoppgave på huset f.eks gjennom bruk av brettspill, puslespill etc. I starten er det trygt å komme i en gruppe, etter hvert kommer de to og to og er tilstede over lenger tid. Alltid fint å ha en person man kjenner i starten, før de gradvis er trygge nok å komme alene

Deltakerne er også med på sosiale aktiviteter i fontenehuset sitt fritidsprogram f.eks mandagstrening, klubbkvelder, turer mm. Deltakere har sammen med fontenehuset hengt opp julenek i hele byen for Hønefoss By as. Aktivitetene gir økt følelse av fellesskap da språkbarrieren ikke blir så stort hinder i slike aktiviteter. Deltakerrepresentant og ansatt på Læringssenteret har også deltatt på workshop ang fritidsprogram for å sikre større mangfold og inkludering.

Prosjektansvarlig:
Magnus Sand

E-post: magnus.sand@fontenehuset.com